Sunday, April 20, 2008

Festival Kuraklığı



Bu yaz`a girmeden hayalkırıklığı yaşıyorum...Neden mi? Önce 5 yıldır bir kere bile katılma şansı elde edemediğim ve bu sene içinde olacağım diye büyük umutlarla beklediğim Rock’n coke`un iptali..Ardından da teselli olduğunu düsündüğüm, geçen sene deniz,güneş ve süper line-uplarla bizi coşturan Radar Live`ın iptalini öğrenmem.


Geçen sene etkinlik patlaması yaşıyorduk adeta, ard arda bir çok ünlü ismi festivallerde konuk etmiştik. Özellikle bu konu hakkında bir tez yazmaya başlayınca, “festival ekonomosi” diye birşeyin varlığını fark ettim. Geçen seneki etkinliklerdeki artış %172 olmasına rağmen bilet satışlarına yansıyan pay sadece %5’lerde kalmıştı...Hepimiz etkinlik bombardımanından memnun olsak bile 10 kişiden 3’ünün konserlere davetiyeyle girdiğini kaçınız biliyordunuz? Bu veriler pazarın büyümesini gösterirken aslında diğer yandan da pazarın tahmin edildiği kadar paylaşılacak büyüklükte olmadığinı gösteriyordu.Organizatör savaşları 2008`de de devam edecekti.

Bu sene organizatörler geçen seneki patlamanın devam etmesini bekliyordu; ancak sanatçı bulamama ve yetersiz kaynaklar bu yaz Türkiyedeki en büyük 2 festivalin iptal edilmesine neden oldu. Geriye kalan Masstival ve Efes Pilsen One Love festivallerine büyük bir seyirci potansiyeli kaldığı kesin. Ancak bizim istediğimiz ne festival yağmurları ne de festival kuraklığı..Türkiyede düzenli bir festival pazarı oluşması!

Festival yağmurlarının ardından gelen bu festival kuraklığı tüm müzikseverleri üzdü....Ümitlerimiz 2009’un bizi tekrar festivallerimize kavuşturması.

No comments: