Sunday, May 18, 2008

Facebooktaki güvenlik problemi


Bugün Facebook hakkında yazmak istedim. Okul için bir yazı hazırlarken aslında bunu sizlerle paylaşmanın iyi bir fikir olacağını düşündüm. Bugün tüm dünyada 70 milyon kullanıcısı olan bu site adeta bir virüs gibi yayıldı. Ancak bu sitenin güvenliği hakkında ne kadar bilginiz var?

Bir süredir Facebookta kullanıcılar çeşitli güvenlik ve gizlilik problemleri yaşamaktalar. Öncelikle buraya üye olan kullanıcıların profillerini tamamen silmeleri mümkün değildi. Şimdi bunu yapmak için ancak Facebook yetkililerine mail atmanız gerekiyor çünkü siz Facebooktan çıkmak isteseniz de sizin kişisel bilgileriniz şirketin sisteminde tutuluyor. Ve bundan sonra çıkan 2. en büyük problem BBC’nin “Click” adlı programında açıklanan application problemi oldu.

Biliyorsunuz bir süredir Facebookta istemediğiniz kadar application türedi. Bende ilk zamanlar birçok application kullanmış olsam da sonradan sıkıldım ve çoğunu sildim. Applicationlar hakkında yapılan araştırmada bulunan şu ki application yaratan kişiler sizin ve sizin arkadaşlarınızın kişisel bilgilerini çalabiliyor. Facebook bu konuda aslında bizleri uyarsa ve bunu engellemek için bir opsiyon sunsada bu çoğu applicationda geçerli olmuyor. Maalesef Facebook’un açılan çoğu application üzerinde de hiçbir kontrolü yok. Kısacası kişisel bilgilerinizin çalınmaması an meselesi...

Applicationları eklerken “Allow this application to...” kısmında önünüze çıkan kutucuktaki tüm seçeneklerin işaretlerini kaldırmayı unutmayın ki en azından bilgileriniz daha güvende olsun.

No comments: